W dniu 16.07.2017 uczestnicy z grupy gastronomicznej wraz z instruktorem Natalią Harłukowicz odwiedzili ogrody Hortulus Spectabilis  
w Dobrzycy, podczas II Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.

     Celem wycieczki było nabycie wiedzy, dzięki której możliwe będzie wykorzystanie kwiatów jadalnych w gastronomii.

     Pierwszym punktem wycieczki była wizyta w 28 ogrodach tematycznych, w których przedstawione są unikalne odmiany roślin, drzew
i krzewów. Uczestnicy podziwiali między innymi ogród japoński, francuski, wodny i cienia. Każdy indywidualnie miał swojego ulubieńca.

     Kolejnym i zarazem kluczowym punktem wycieczki było wejście na festiwal, gdzie naokoło unosiły się zapachy kwiatów i zrobionych z nich przysmaków. Zorganizowane pokazy kulinarne uświadomiły, że kwiaty nie muszą być tylko roślinką ozdabiającą parapety. Pokazano jak można je wykorzystać w daniach, słodkościach i napojach. Uczestnicy degustowali potrawy, które brały udział w konkursie kulinarnym - Cały ogród na talerzu! Najbardziej posmakowała im sałatka warzywna z dodatkiem bratków i nagietków, koreczki z liliowcem i ciasteczka z aksamitkami.
     Podczas gotowania w plenerze ogrodu uczestnicy spróbowali jogurtu naturalnego z lawendą, jogurtu miętowego, jagodowego oraz z sosem
z sosny. Degustowano również między innymi napoje z wielu rodzajów kwiatów, słodycze, ciasta oraz zupy.

ogrody 7.jpgogrody 9.jpgogrody 8.jpgogrody 6.jpgogrody 1.jpgogrody 2.jpgogrody 5.jpgogrody 4.jpgogrody 3.jpg


    Niezwykłym pomysłem eksperta były marynowane grzybki z szyszką. Nasza grupa wraz z Panią instruktor dowiedziała się, że dzięki szyszkom, grzybek ma posmak szyszki i zapach lasu.

 

„Grzyby marynowane z szyszką”

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki miodu
- szyszka sosnowa
- szczypta soli


Grzyby o „sitkowych” spodach kapeluszy (borowiki, podgrzybki, maślaki, kozaki) czyści się, myje i wkłada luźno do słoików. Dodaje się słupek marchwi, ćwiartkę cebuli, gorczycę, zalewa schłodzoną zalewą (szklanka: octu, cukru, wody, 2 łyżki miodu, szyszka sosnowa, płaska łyżeczka soli). Słoiki gotujemy i odstawiamy na około 3 miesiące aby nabrały odpowiedniego smaku.

 

     Ostatnim punktem wycieczki było wejście na teren labiryntu, na środku którego stała wieża widokowa.

 

     Uczestnicy byli bardzo zachwyceni otaczającymi widokami pięknych roślin i pod wrażeniem zdobytej nowej wiedzy na temat wykorzystania kwiatów w gastronomii.